Elegante Eclairs

Door : | 0 Reacties | On : januari 12, 2016 | Categorie : High Tea

Hoewel ze al ruim 150 jaar bestaan, zijn eclairs aan een nieuwe opmars bezig. In Parijs duiken speciale eclairzaakjes overal op en zijn de langwerpige soezen in allerlei smaakcombinaties te vinden. Langzaam veroveren ze ook Nederland.

Drie happen en hij is weg: het is niet moeilijk te bedenken waar de naam eclair vandaan komt. Eclair betekent bliksemschicht en staat voor het snelle verorberen van de soes. Dat heeft dus niets te maken met de glans van het glazuur, zoals sommige mensen denken. Het neemt niet weg dat mede door de glans een eclair zo elegant en watertandend lekker is.

Dat wisten ze eind 18e eeuw ook al. De eerste eclairs werden waarschijnlijk door de koning onder de koks, Marie-Antoine Carême, gemaakt. Tot 1850 werd het gebakje pain de duchesse genoemd, brood van de hertogin. 150 jaar later heeft de eclair niets van deze chique insteek verloren. De traditionele eclair bestaat uit een met room gevuld gebakje met een chocolade- of glazuurlaagje. Ze zijn rijk van smaak, maar niet overweldigend of machtig en ze zijn heel geschikt om in smaak te variëren.

In de 21e eeuw heeft de eclair niets aan populariteit ingeleverd. Wel is er wat afgeweken van het originele recept. Tegenwoordig zijn er net zo veel verschillende soorten eclairs, als er patissiers in Parijs zijn. Franse vitrines liggen vol met kleurige eclairs en meesterbakkers proberen zo veel mogelijk smaken en smaakcombinaties uit. Room en chocolade blijven geliefd, net als het eenvoudige glazuurlaagje. Sommige Parijse patissiers gaan veel verder en experimenteren erop los: ze maken eclairs met pistachecrème, sinaasappelwater en aardbeien, of gekaramelliseerde pecan noten met vanilleroom. Bij L’Atelier d’Éclair maken ze het helemaal bont en schuwen ze zelfs de hartige variant niet. Hun gebakjes worden gevuld met foie gras en vijgen of pittige chorizo met tomaat. En voor de echte durfals zijn er kipcurry-, gerooktezalm- en hamkaasvarianten.

Share This Post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *